«شورا» محلی برای خدمت به مردم یا دلالی و کارچاقکنی؟! / انتخاب شایستگان یا قالب کردن دوپینگیها؟!
شاید وقت آن باشد که جامعه بلوغ سیاسی و اجتماعی خود را به رخ بکشد تا شورای پنجم حال و روز بهتری نسبت به ادوار قبل داشته باشد تا منتخبان آینده شهرها از گذشته درس عبرت بگیرند و به دور از حاشیهها و جنجال آفرینیها،به مشکلات شهر و مردم رسیدگی کنند.
به گزارش بلاغ، ماه آینده پنجمین دور انتخابات شورای شهر و روستا برگزار میشود و برهمین اساس چند روزی است که مهلت ثبت نام از نامزدهای انتخاباتی پایان یافت.
شورا مهم است اما…
آنچه که باید در نظر داشت این است که انتخابات و مشورت هم از منظر قرآن و دین مبین اسلام و هم از لحاظ مردم سالاری حائز اهمیت است.
راضیه جعفری کارشناس حقوقی در گفتوگو با بلاغ در تبیین جایگاه شوراها در کشور، گفت: در اصل یکصدم قانون اساسی آمده است که برای پیشبرد سریع برنامههای اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت، شورایی به نام شورای ده، بخش، شهرستان یا استان صورت میگیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب میکنند.
وی با تاکید بر اینکه نقش شوراهای اسلامی در اداره جامعه بر شهروندان پوشیده نیست، اظهار کرد: ورود اهل فضل و دانش و متخصص و کارآمد در شوراهای اسلامی شهر و روستا برای خدمت به مردم اهمیت فراوان دارد، بنابراین کسانی که میخواهند وارد شوراهای اسلامی شوند علاوه بر داشتن شرایط عضویت در شوراها باید به قوانین و مقررات اداره شهر و روستا آشنا بوده و بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند.
برحستگی انتخابات در انتخاب شایستگان است
این کارشناس ارشد حقوق با اشاره به نقش مردم در نظامهای مردم سالار، تصریح کرد: مردم نباید اجازه دهند کاندیداها با جار وجنجال سیاسی در شورا صاحب کرسی شوند و بدانند بیش از آنکه شورا به تفکر سیاسی نیاز داشته باشد به تفکر عمرانی نیاز دارد.
جعفری مردم را بهترین ناظر بر عملکرد مسئولان دانست و گفت: بعد از 4دوره از فعالیت شوراها، انتخابات زمان مناسبی است تا این پرسش و مطالبهگری توسط مردم مطرح شود که سرانجام وعدههای انتخاباتی 4سال گذشته چی شد؟
انگیزهسنجی کاندیداها
سید تقی حسینی کارشناس ارشد علوم اجتماعی در واکاوی علل حضور کاندیدها در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا به بلاغ گفت: اگر به چگونگی فلسفه حضور افراد متعدد در عرصه انتخابات شورای اسلامی شهرهای کوچک استان دقت کنیم، میتوان آنها را به سه دسته عمده تقسیم کرد؛ گروه اول که درصد زیادی را به خود اختصاص میدهد به خاطر ایجاد شغل و منبع درآمد وارد انتخابات شدند؛ اولویت دسته دوم که طرفداران خاص خودش را دارد و عمدتا متشکل از جوانان و افرادی هستند که خواستار شهرت و به قول معروف اسم و رسم دار شدن در شهرستانها هستند؛ و بالاخره گروه سوم که روز به روز به طرفدارانش افزوده میشود، نگاه اقتصاد کلان و راهاندازی بنگاه معاملاتی از رهگذر کسب کرسی شورای شهر میباشد.
وی با اشاره به اینکه 18175 داوطلب برای پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در مازندران شرکت کردند، اظهار کرد: در نگاه اول شاید این حضور و اشتیاق برای کاندیداتوری مثبت باشد، اما اگر به لیست اسامی و سوابق افراد در شهرستانها دقت کنیم کمتر کسی یافت میشود که انگیزههای یاد شده را نداشته باشد.
معلومالحالها شورا را بدنام میکنند
این کارشناس علوم اجتماعی با یادآوری اینکه وضعیت بعضی از شوراها در استان اسفناک است، تصریح کرد: افراد دیگری هم پیدا میشوند که با انگیزه و دلایل خدمت به جامعه و توسعه شهر و بهتر شدن امور وارد حوزه انتخابات شورا میشوند که باید به این عده یادآوری کرد که تحقق این اهداف سخت و طاقت فرساست.
حسینی با تاکید بر اینکه باید با انتخاب درست به دنبال تغییر سیاستکاری در شوراها بود، خاطرنشان کرد: مردم باید مطالبهگر باشند، باید بدانند که آیا شوراها در ایجاد بستر رفاهی و زیربنایی شهر چه کرد، مردم حق دارند بدانند دلیل این همه کشمکشها که برای ورود به شوراهای شهر دیده میشود چیست و این موضوعات از کجا نشات میگیرد؟
ملاک انتخاب،نسبتهای قومی قبیلهای است یا…
شاید پرونده قطور حواشی شوراها در 2دوره گذشته مردم را سخت مایوس کرده باشد، شوراهایی که برنامههای محلهمحور بودن و راهبردی بودن سر میدادند اما در عمل خلاف آن اتفاق میافتاد.
شوراهای سوم و چهارم بارها وارد فضاهای فرسایشی شدند و از یقهگیری تا اخراج اعضای شورا در شوراهای مذکور کم دیده نشد.
آیا سناریوی تلخ سرمایهسالاری در این انتخابات هم تکرار میشود؟!
مردم به پشتوانه فضای مجازی و آگاهی از حقوق شهروندی، هنجارشکنیها را که فراتر از دربهای بسته شورا به معابر عمومی کشیده شد را میبینند و میدانند عواقب این دست به گریبان شدنها چیست؟
شاید وقت آن باشد که جامعه بلوغ سیاسی و اجتماعی خود را به رخ بکشد تا شورای پنجم حال و روز بهتری نسبت به ادوار قبل داشته باشد تا منتخبان آینده شهرها از گذشته درس عبرت بگیرند و به دور از حاشیهها و جنجال آفرینیها،به مشکلات شهر و مردم رسیدگی کنند.